top of page
  • Obrázek autoraŠlechtislava Van Řapek

líné dvojčíslo

Zdravíme vás, drazí čtenáři.


Omlouváme se za výpadek květnového vydání.

Za to jste se dočkali pěkně tučného dvojvydání, přátelé, dva v jednom! Kdo by to nebral?


Jižní zvířena


Konečně má školní zahrada příjemnější vzezření. Stromy už jsou úplně olistěné a můžete se schovat ve stínu. V květnu se nesekala tráva, a to byste nevěřili, jak to pomohlo a zahrada bují životem. Někdy na první pohled neviditelným, jak se za chvíli přesvědčíte. Plným titěrných a větších tvorů.


Jako první zástupce tu máme holuby. Ti se zjevují běžně,v tomto článku je zmiňujeme, neboť nám vyžrali sazenice trávníku a žádné triky na ně neplatí. Když jim jdete něco říct, ukradnou vám peněženku a zbijou ocelovou trubkou, kterou našli u popelnic a která na zahradě zbyla po stavbě přístavku.




S holuby se v našem podání pojí téma smrti. Protože děti mají z nějakého nám neznámého důvodu k holubům blízko (tipy jak to vzniká máme, koukáme na tebe Popelko). Snaží se zachránit každého holuba, kterého najdou někde za plotem pomačkaného, zraněného nebo polomrtvého.

V květnu uspořádaly holky z hnědé třídy jednomu takovému zesnulému holoubkovi funus.

Daly si na tom hoooooodně záležet, aby si mohl holoubek poležet.



Čest jeho památce!



Pejskové se koušou



.

.

.

.

.

Asi netřeba komentáře, co myslíte?


Jež v centru města


Středa 31.5.2023 16:50

Zahrada je čerstvě zalita, ze ZUŠky se trousí děti s rodiči, kterým skončila hudební nauka. Jedno děvče čeká na maminku. Hraje si v kuchyňce u terasy, a náhle zbystří, stojí úplně nehnutě. Pak ukáže prstem do trávy a řekne: „Tady je ježeček.“ Družinářka opatrně pohlédne k vnější straně terasy a vskutku vidí ježka. Družinářka běží do kabinetu a křičí: „Holky, pojďte se podívat, je tu ježek!“

A všichni vyběhnou a obdivují ježka.



Zalezl si pod podium.


Nevíme, jestli je to ježek samotář, nebo jestli bydlí pod podiem a vychovává tam ježčí dorost. Pro jistotu jsme podium uzavřeli, abychom potencionální nájemníky nestresovali běhání a skákáním, které se pro ucho ježka jeví jako když strčíte na technopárty hlavu do bedny.

Právě díky tomu, že jsme nechali zahradu zarůst, jsme vytvořili podmínky pro hmyz, kterému se dařilo. Ježek má dost jídla, tudíž si u nás pobude.

Dostal jméno Malý šéf Jaroslav Vitaek Jež Íšek.


Neeee, Víťo, nechoď k té pasti na potkany!


Kolonie


To si takhle trénujete driblování, když v tom si všimnete, že se po zemi pohybují černé tečky.



Máme pod nohama mraveniště.


U rybníka


Když je teplo, jdeme k vodě. Tam na nás čeká spousta opeřených a chundelatých kámošů. Krmíme je zásadně zeleninou a salátem. Pro někoho je to samozřejmost, ale divili byste, co všechno jsou kachnám lidi schopni házet. Třeba hranolky. Toho se od nás nedočkají, dostanou křupavý římský salát.






Kunraťák


Tenhle spotík v Kunratickém lese je prostě boží. Dají se v něm hrát hry, lézt po naprosto božím stromu, číst si celou družinu ve stínu, nebo se zapojit do plenéru a poslouchat k tomu vznosné etudy.




Na tomto místě může být vaše video


Chtěli bychom vyzvat ty z vás, kteří jste na se přišli podívat na zahradní slavnost a natáčeli či fotili módní přehlídku a zahájení slavnosti písní Houskového klíče, nebojte se s námi o videa podělit. Počítejte ovšem se zveřejněním zde na družiblogu. Zasílejte/sdílete na adela.vandelikova@skolavitae.cz

Na tomto místě se pak objeví, co přišlo.


Takže pokud máte kvalitnější záběry, než todle, sem s tím, prosím.




Dík


Ó revuár


Bohužel, máme pro vás špatnou zprávu. S koncem školního roku se rozloučíme se dvěma družináři, kteří opuštějí kolektiv školy Vitae.

Je nám to líto, ale rozhodli se, že zkusí vyjít do světa na zkušenou.





Rozárko a Lukáši, díky za čas, který jsme společně mohli strávit. Za zábavné dílny, hry na babu, krásné fotky na blog (věděli jste, že Róza s Lukášem fotili tu část fotek na družiblogu, která je ostrá a kvalitní?), za ztřeštěné nápady, společné bádání. Ať se vám daří!


*Lukáš vzkazuje dětem školy Vitae: uklízejte po sobě a neutopte se v bahništi. To je zatím vše, co do života potřebujete.


Galerie všehochuť



Tak užívejte prázdniny a mějte se famfárově (snad na tu hlásku neni copyright - řekne si autor textu po půlroce soustavného užívání.)


Těšíme se zase v září


váš Družitým

bottom of page