top of page
  • Obrázek autoraŠlechtislava Van Řapek

LETNÍ edice

Květnočervnové dvojvydání družiblogu.


Odpočítávání do prázdnin zahájeno.



Vedro nebo zima?


Odhalujeme vám překvapující fakt.


Zatímco v chladných měsících máme plné ruce práce s přesvědčováním, aby si děti oblékly bundu, s nástupem parných dní se objevil opačný problém. Přemluvit děti, aby si v 30° vedru sundaly svetry, bundy, mikiny, je téměř nemožné.







Tento jev si neumíme vysvětlit...

Asi chtějí ušetřit za saunu.






















Šprtací seance



Co dalšího nás překvapuje?

Například to, že se děti v družině čím dál víc věnují domácím úkolům.

←Zde na fotografii můžete vidět naší dívku v plamenech. Družinářka Janička totiž není jen družinářka, ale především učitelka matematiky. A ráda pomůže s úkolem každému v nesnázích.







Pěstební komplex


Od května se také pilně věnujeme zahradničení. Před školou stojí pěstební nádoby. Můžete v nich najít:

  • 6 třída: papriky, okurky, jahody, meduňku, kedlubny (tady má někdo projekt "udělám ten nejlahodnější salát". Škoda že je potřeba se o zeleninu starat i přes prázdniny, na což děti v minulosti často zapomněly. Tak uvidíme, co letos.)

  • směs rostlin čtvrté třídy, o které nikdo nic neví, ale pravděpodobně jsou zde zasazeny slunečnice a mrkev a tím naše rozpoznávací schopnosti končí. Vedle této nádoby je taktéž záhonek s mátou a jahodami.

  • družina: tuto nádobu poznáte s přehledem - ze všech stran z ní vyrůstají dýně. Připravujeme se na Dýňobraní na příští školní rok.

  • 2 třída: tuto nádobu stráží panáček z vlny. Hlídá Rozmarýn, pažitku, meduňku, hrášek a fazolky.

  • 5 třída má loučku s květinami: slunečnice, levandule, kozlík, jahody, hrášek, pejsky, fialky a další kytičky. Těsně vedle záhonku je nově vysazený motýlí keř.

  • 3. třída: si zasadila podél plotu hrášek, ten však umřel. Ve spojení s družinou ale vzniknul malý záhonek na čokoládovou mátu a meduňku. K vidění za altánem.

V průběhu června pak už můžem pomalu sklízet plody naší péče. Třeba sladké kedlubny nebo šťavnaté okurky. Za ochutnávku děkujem zahradníkům.


Naše vyvýšené záhonky navštívila partička skřítků. Jsou to bohužel plaší hoši, jen jeden dal svolení k pořízení fotografického důkazu jeho existence.




Skalní útvary


Zjistili jsme, že vyvažování kamenů pro účely stavby soch je docela oříšek. Při troše tréninku se však daří. Některé děti tento styl umění zaujal natolik, že jej reprodukovaly i v prostoru školní zahrady.







Lesní kutání

Kdo si jako malý rád nerad stavěl bunkry? V lese je navíc spoustu spadaných větví, zapomenutých nařezaných stromků a kamení. Takže když děti najdou nějakou lákavě vypadající proláklinu, začnou hustě makat.

Jako parta mravenečků.






Komu chybí prolejzačky?


Komu asi?

Těm nejmladším rozhodně, ovšem poptávka po zábavných konstrukcích se ozývá například i ve čtvrté třídě. Ti nejmladší si proto užívají každý moment, kdy na našich procházkách na nějaké hřiště narazí.

Vy starší, kteří náhodou čtete tyto řádky, můžete vyrazit do lesa s námi. Nebo se odepsat a v případě samostatného odchodu se za námi přijít podívat a zablbnout si.






Ve škole se musíme "spokojit" s docela slušnou zásobou sportovního vybavení. V červnu jsme opět vytáhli slackline, na kterou jsme od září lehce pozapomněli. Dále tu jsou chůdy, míče různých velikostí, létající talíře, ale největší atrakcí školní zahrady se v těchto parných dnech stává hadice na zalévání. A děti se zalévají vskutku poctivě. Porostou jak z vody.


Když už se bavíme o vodě.


VODNÍ BITVA

Je to tak. Dlouho slibovaná družinová akce se konečně uskutečnila.



Lákací plakátek v ničem nelhal. Sedí datum, čas i slibovaní učitelé a učitelky. Z následujících fotografií si můžete udělat představu, jak taková vodní bitva v podání družiny asi vypadá.



Hodně vody uvítají v horkém počasí snad všichni. Kdo je ale speciálně vděčný za přísun tekutin je bahniště, které se vyvinulo v síť DIY jezírek.






Aktivity kolem vody neomezujem pouze na hrátky s hadicí na školním pozemku a rejpáním se v blátě.

V červnu jsme navštěvovali Milíčovský rybník. Výlety jsme pojímaly jako pozorování a ochlazení si nohou ve vodě. Viděli jsme parádní zvířata, třeba labutě, kachny s mláďaty a dokonce nás přišla omrknout i nutrie.










Takhle se s vámi pro letošní školní rok rozloučíme, milí čtenáři.

Užívejte do sytosti letních dnů, koupaček, výletů jak po ČR tak do zahraničí. Děti nechť si odpočinou, stejně tak naši drazí pedagogičtí kolegové ať naberou spoustu síly na další školní rok.


Ahoj


váš družitým

bottom of page