top of page
  • Obrázek autoraŠlechtislava Van Řapek

O dracích, dýních a dětech

Krásný den vespolek!


Vítejte u pravidelného měsíčního shrnutí dějů a divů družiny. Dnešní díl: podzimní radovánky.



Část 1.: Drakiáda


Pravidelné procházky do lesa si na podzim zpestřujeme pouštěním draků.


Tyto akce jsou určeny nejen pro děti ze stříbrné a červené třídy. Pozvání přijalo i několik rodičů. Prolítněte jako drak naší galerií.




Jedna naše výprava však skončila předčasným úprkem zpět do tepla školy.

Naši draci vyletěli moc vysoko a pošimrali mraky na pupících. Mraky jsou, zdá se, velmi náchylné k lochtání a rozchechtaly se. Ten smích jsme mohli slyšet v podobě mohutného hřmění a blýskání. A všichni víme, jaké nehody se mohou stát, pakliže někoho dlouho lechtáme.

Mráčky se počůraly. Tož jsme dorazili do školy úplně durch. Následující hodinku jsme se pak jenom sušili a hráli si v zázemí červené třídy.


Další lesní foto:






Část 2.: Rukorobení


Nedílnou součástí družiny jsou nabízené dílny. Většinou nic složitého, snažíme se, aby naše programy byly zvládnutelné i pro nejmladší děti. Když vytáhnem něco složitějšího, děti mají tendenci svůj výrobek nedokončit.


K největší rukodělné akci se ještě dostaneme, teď nám dovolte představit vám naše nejnovější pomocníky.


Tohle jsou Anitka s Majdou (na fotce je poznáte dle toho, že jsou viditelně starší než zbytek dětí). Holky se rozhodly, že úterní odpoledne budou trávit tak, že si pro děti připraví dílny. Že by zvažovaly kariéru ve volnočasové pedagogice a sbíraly takto praxi? Nevíme, ale myslíme si, že je to od nich hodně záslužné.


A hlavně! Netušíme, jak toho holky dosáhly, ale při jejich programech je úplné ticho, děcka si klidně tvoří a zásahy družináře nejsou potřeba.


Díky holky.



Další dílny si můžete prohlédnout na fotografiích:



Mezitím venku:


Děti si mohou vybrat mezi dílničkou, volnou hrou a nudou.

Část 3.: DÝŇOBRANÍ


Poslední říjnový a první listopadový den jsme uspořádali Dýňobraní. V rámci otevřené družiny přišlo nezanedbatelné množství rodičů.


Jak naše dvě odpoledne plná pilného vyrábění probíhala?


Připomněli jsme si Samhain (aneb keltský origin Halloweenu) - děti se seznámily s keltskou symbolikou skrze kreslení křídami na zem.


Dalším světovým svátkem, který jsme dětem představili je Dia del muertes. Na dílničce si mohly děti vyrobit lampion inspirovaný tímto barevným svátkem, součástí bylo i povídání o tom, co to je za svátek a kde se primárně slaví.

Nechybělo vyřezávání dýní, ze kterého nám zbyla pěkná výzdoba před vchodem do školy.


Pro podporu kouzelné atmošky - poslední dílnou bylo vyrábění tužkokošťat.


Akce měla hodně příjemnou atmosféru, děti i učitelé si vyhrály s Halloweenskými kostýmy, tak děsivými, že například některé dýně strachy před vyřezáváním pro jistotu shnily. I tak nám jich zbylo dost pro každého, kdo si u nás dýni objednal.


Koukněte na fotky.



To je haluz!


V zářijovém článku jsme zmínili zasazení vrb a slíbili, že dáme vědět, jestli se náš experiment povedl. Díky nadpřirozeně teplému počasí můžeme prozatím prohlásit projekt za zdařilý: haluze se obrazily. Doufáme, že díky naší společné péči dostaly rostlinky dostatek energie na zvládnutí příležitostných tuhých mrazů.




Uf.


Poslední galerií všehochuť se s vámi, drazí čtenáři, pro dnešek loučíme.





Tak do "vi" v drůže,



Drůžatým





bottom of page