top of page
  • Obrázek autoradominikabalatkova

McDonald’s Cup 2022

/ jaro 2022


Naše škola se sportovních turnajů dosud neúčastnila, neboť učíme děti soubojům především sama se sebou. Cílem pro nás je být pokaždé o něco lepší než dřív, a to nezávisle na ostatních. Přestože je pro nás tento přístup ke sportu i životu klíčový, všichni v sobě máme přirozenou soutěživost. A tak jsme vyslyšeli Davida ze zlaté třídy, který společně se svým tatínkem objevil populární fotbalový turnaj McDonald’s Cup 2022.


Aby ale nakonec došlo k účasti, David musel podniknout spoustu důležitých kroků.

Podrobně nastudoval propozice, zeptal se třídních učitelů, co si o nápadu myslí, navštívil s obdobným dotazem ředitelnu a nakonec pro svůj nápad získal podporu na všem potřebných místech. Hlavně tedy u ostatních spolužáků, kteří s nadšením vítali členství ve fotbalovém týmu FC Vitae. Zájem dětí byl veliký, ale turnaje se mohlo zúčastnit maximálně 12 z nich. Z tohoto důvodu byly uspořádány 2 fotbalové workshopy obsahující 4 disciplíny: 20 metrů sprint, vedení míče ve slalomu, střelba na bránu a přihrávky. Workshopy byly sledovány dvěma páry odborných očí i kamerovým záznamem, aby se nic neponechalo náhodě. Dle přísných kritérií pak bylo vybráno 13 nejlepších – 3 dívky a 10 chlapců. Dvě dívky si však svou účast nakonec rozmyslely, a tak se nás v pátek 29. dubna na fotbalovém hřišti FC Háje nakonec sešlo 11.



V den D v 8:15 byl turnaj slavnostně zahájen. Všichni účastníci se sportovně přivítali, vysvětlila se pravidla a šlo se na hru. Turnaje se celkově zúčastnilo 11 družstev z okolních škol. Vytvořily se 2 skupiny, ve kterých se hrálo systémem každý s každým. Každý zápas trval 15 minut a dohlížel na něj odborný rozhodčí. Naše škola byla ve skupině společně se ZŠ Mikulka, ZŠ Milíčov, ZŠ Květnového vítězství, ZŠ Chodov a ZŠ Donovalská. Našich 11 hráčů jsme rozdělili do 2 družstev, která jsme pravidelně střídaly. Začínalo družstvo 1, jehož členy byli: Ondřej, Dora, iniciátor celé akce David, Olivier, Daník a Richard, který se neohroženě postavil do brány. Tým, který hrál všechny sudé zápasy, sestával z: Oskara, Daniela, Matyáše, Roberta, Jendy a brankáře Ríši.



Hráli jsme hned první zápas turnaje, a to se ZŠ Květnového vítězství.


Přestože jsme fotbalovým tréninkům věnovali mnoho hodin tělocviku, družiny a snad i SOWy, na toto černě oděné družstvo jsme nestačili. Částečně i proto, že byli všichni o dvě hlavy vyšší než my.

S ostatními školami se nám dařilo lépe a čím déle jsme hráli, tím se výkony zkvalitňovaly.


Předváděli jsme hezké akce: přihrávky, kličky, střelby na brány, góly (i vlastní ☺).


Brankář Ríša udatně bojoval v brankovišti, nebál se žádné akce a o míč se doslova rval. Svými výkony jsme se tak nominovali do bronzové skupiny, ve které hrála opět ZŠ Donovalská a ZŠ Formanská, jež měla úplně stejné dresy jako my.



ZŠ Donovalská nás porazila, což jsme nesli velmi těžce. Polovinu zápasu jsme totiž vedli 2:0 a trošku jsme věřili, že máme vítězství v kapse. Možná i díky tomu jsme ztratili soustředěnost a nakonec prohráli 2:3. Smutek všem ale pomohly zahnat doma nachystané svačiny, a také fanoušci z řad rodičů, prarodičů, sourozenců a domácích mazlíčků. Podařilo se nám zapomenout na chmury a odhodlaně jsme se vydali do posledního zápasu.


Ten byl se ZŠ Formanskou, kterou jsme si oblíbili, neboť jako jediný tým byl vzrůstem nižší než my.


Věděli jsme, že je to náš poslední zápas a že se musíme snažit ještě o něco více, než doposud. Soustředili jsme se na naše slabá místa –⁠ obranu a střelbu.

Povedlo se nám druhý tým přetlačit a většinu času hrát na polovině soupeře. Přihrávali jsme si, poctivě střídali, když se objevovaly známky únavy, navzájem se povzbuzovali, a i díky tomu jsme závěrečné utkání proměnili v naši výhru 3:1. Turnaj jsme tak zakončili dobrým pocitem.


Krátce po výhře následovalo zhodnocení turnaje, společné focení a také vyhlašování výsledků.


V naší bronzové skupině jsme byli druzí a do školy jsme tak přišli ověnčení krásnými stříbrnými medailemi.

No a také diplomem, na němž je napsáno: „10. místo ZŠ Vitae“ –⁠ ten jsme se ale rozhodli nikde moc neukazovat a těšit se nadále ze stříbra! :-)





bottom of page