top of page
  • Obrázek autoraŠlechtislava Van Řapek

Libo-li sto pádů listopadu?


jedna z tradic: děti, které jdou do lesa se loučí s těmi, kteří zůstávají na zahradě
Gimme five

Jakmile jsme si trochu odpočinuli po epickém slavení svátostí spojených s koncem října, další týden nás čekala svatomartinská smršť. Čile jsme vyráběli koníčky brýlaté, koníčky nebrýlaté, koníčky hřívnaté, husičky na pekáč, husičky v čepicích a husičky na útěku před pekáčem.


Tematické dílničky byli v pátek 11.11. korunovány vskutku lahodnou aktivitou.


Pečení svatomartinských rohlíčků

Svatomartinské rohlíčky - tvarem mají připomínat koňskou podkovu. Což dává smysl - bez řádně kovaného oře by se Martin nikam daleko nedostal. Jinak jsou zvané též rohy, roháče, záhýbáky.


Na Svátek sv. Martina dostávala čeleď dvě věci: Vyhazov a výslužku. („Tumáš rohlík a běž si hledat novou prácu.“) Od toho vznikl poslední výraz pro tuto pochoutku - vandrovnice.

Chodilo se též koledovat, výdělkem bylo právě něco na zub. Děvčata údajně obdarovávala vysněného chlapce cukrovanými rohlíčky.


Mezi družináři proběhla diskuze na téma: který pohanský svátek jsme si pokřešťanštili? Kdo víte, podělte se se svými znalostmi.


Každopádně jsme se nechali inspirovat a tak proběhlo velké odpolední pečení.

Tento nadmíru chutný workshop proběhl za dohledu Štefi a Keegi. Voňavá práce přilákala děti hlavně z prvního stupně. Vyrobily těsto, vyválely, naplnily mákem nebo ořechy, srolovaly, upekly, pocukrovaly, ochutnaly.


Upozorňujeme, že prohlížení fotek může způsobit sbíhání slin a kručení v břiše.



Zbytek listopadu jsme nelenili.


Pilně jsme pracovali na výrobcích na jarmark.


Na venkovní dílně vznikl věnec, který opět zdobí jeden vchod do školy.




Fialky

Fialová třída připravovala letošní Vánoční jarmark a Spirálu pro Stříbrnou a Červenou třídu, rozhodli jsme se jim odvděčit zazimováním záhonu s bylinkami, které žáci této třídy zasadili. I záhony se musí připravit k zimnímu spánku, bohužel bez lidské pomoci by byly odevzdány na pospas osudu. S dětmi jsme sklidili příjemně voňavou meduňku, mátu a kopřivu. Bylinky jsme nasušili a poté předali Fialovým. Ti je měli možnost prodávat jako balené čaje na jarmarku.






V lese



V lese je to pohodička.

Musíme se sice hodně hýbat, aby se do nás nepustila zima, takže hrajeme běhací hry na zahřátí.




V Kunratickém lese si užíváme na hřišti.






Školní stavbařské pracoviště



Letos zatím jednoznačně vede stavebnice Kapla...

Nebo takhle...

Letos zatím jednoznačně vedla stavebnice Kapla...

Proč už nevede? No protože ji po sobě děti neuklízely. Tak si s ní teď hrajou družináři v kabinetu. Ale nebojte, jakmile uvidíme nějaký posun, že na konci družinového času nesbíráme stavebnice rozházené po celé třídě my družináři, ale děti, které si s věcmi hrají, mile rádi Kaplu zase vypustíme. S velkou radostí, protože stavby, které děti tvoří jsou prostě boží! Hlavně se snaží stavět nejenom budovy a silnice, ale třeba i klaviatury a odpalovací zařízení.




Jak se stalo tohle?


Hledá se druhá bota.

Při jakémkoliv zpozorování prosím kontaktujte zadavatele tohoto inzerátu - tím je první bota. Děkujeme.



Na konec se opět můžete potěšit naší galerií všehochuť.


Přejeme příjemný advent.


Váš


Družitým

bottom of page