top of page
  • ivalouzecka3

☠ Armáda ve škole? ☠

/ duben 2022


Je ITB. Máme téma starověké Řecko. Už jsme se učili o Athénách. Teď probíráme Spartu. Sedíme v lavici. Anežka a Iva vedou přééédlouhý výklad o Spartě. 🤓 Občas někdo zívne, nikomu se nechce psát zápis.


Najednou nám ztuhne krev v žilách: „Do zbraně spartští vojáci! Peršané se blíží!” Vykřikli jsme krvelačným jásotem. Začalo nelegální ozbrojování nezletilých, podle vzoru spartských válečníků. Vrhli jsme se na výrobu štítů z kartonu a kopí z mirelonu. Vyřezávali jsme z kartonu kruhy a zanedlouho se na štítech začaly v temperových barvách objevovat řecké nestvůry, na kterých převažovala vražedná červená, smrtící černá a krutá bílá. ☠ Přidělávali jsme pevná držátka, která musí vydržet i naše nelítostné a tvrdé rány kopím.



Když druhý den drsný výcvik začal, museli jsme uposlechnout každého rozkazu, co nelítostný vojevůdce zavelel. 😤 Semknuté řady vojáků neměly ani jedinou mezírku mezi štíty. S odvahou jsme byly připraveni zaútočit nejen na našeho vojevůdce. Naše falanga vypadala jako strašlivý a obrovský ježek.🦔




Celou zahradou se ozýval dunivý krok našich sevřených řad. Vojevůdce zavelel: „Kopí vztyč! K boji připravit teď!”, rozléhalo se celou zahradou. 😱 Najednou se ozval dusot zákeřných Peršanů, kteří se nám před malou chvílí ještě zbaběle posmívali z úkrytu za okny osmé třídy, ale bohužel jim začala přestávka. Přepadli nás ze zálohy, takže naše zaskočená spartská armáda byla v mžiku roztroušena po zahradě.


Mezi zbytky štítů a polámanými kopími jsme se neslavně plížili zpět do třídy. 😵

 

Autoři: Oskar B. a Samuel R., žáci 6. třídy




bottom of page