top of page
  • Obrázek autoradominikabalatkova

Novinky z tělocviku: sportovní turnaje nejstarších ročníků


Mezitřídní školní turnaj v konkrétním sportu. To je novinka letošního roku, která co dva měsíce baví naše nejstarší děti, tedy šesťáky, sedmáky a osmáky.


Pojďme se společně podívat, jak vyvrcholení tréninků vypadá.


Basketbal, florbal a nyní přehazovaná s prvky volejbalu.

To byly dosavadní tři sportovní disciplíny, které převážně naplňovaly hodiny tělesné výchovy žáků šesté, sedmé a osmé třídy. Průběh je vždy stejný - několik týdnů děti poctivě trénují přihrávky, střelbu, dribling, odbití, nebo podání a jejich snažení zakončí dvouhodinový mezitřídní turnaj.


Žáci se tak učí nejen pohybovým dovednostem, ale rovněž pravidlům sportu, taktice a vzájemné spolupráci.


Družstva si volí dle svého uvážení, důležité však je dodržet jedno pravidlo: aby v týmu byla zastoupena obě pohlaví.



První turnaj, basketbalový, proběhl koncem října. Krátce před vánočními prázdninami zase vyvrcholila florbalová etapa a po dvouměsíčním zimním dobrodružství na ledě se tři nejstarší třídy vrátily do tělocvičny, aby se mohly společně utkat v přehazované s prvky volejbalu.




Ve dvou skupinách se vždy utkaly čtyři týmy ze šestky, tři ze sedmičky a dvě družstva poskládali osmáci. Na základní část navazovalo play off nebo závěrečná skupina a vždy velmi dramatické finále. To pochopitelně přineslo nejvíce emocí, radosti, ale i smutku.


A přestože výšková a váhová převaha byla v některých kláních jasná, opět se ukázalo, že ve sportu (stejně jako v jiných oblastech života) platí, že s chutí jde všechno lépe.

Atmosféru hodnou sportovního svátku již třikrát ozdobily krásné sportovní výkony, vzájemné fandění a povzbuzování týmů napříč třídami.


Spoustu dětí turnaje natolik pohltily, že vydržely hrát 3 hodiny a odcházely naplněny spoustou zážitků a emocí.


Na závěr dodejme, že obdobný turnaj proběhne v letošním roce ještě jednou. V červnu, tentokrát pod širým nebem, si šesťáci, sedmáci a osmáci vyzkouší házenou.


Tak jim držme palce, ať dokáží dobře využít nabyté dovednosti. A hlavně, ať je sportovní klání baví a přináší jim vždy jen radost a nová přátelství.





bottom of page